Αττική

Οινόη Βίλια Πόρτο Γερμενό

    Φίλοι των εκδρομών σε αυτή την ανάρτηση η πρότασή μας είναι εκδρομή στην Ατική. Ισως αναρωτηθεί κανείς τι έχει η αττική γη να μας δώσει πια αφού είτε τα δάση της έχουν καεί είτε έχουν γίνει εκτός σχεδίου οικισμοί που «κανείς» δεν ξέρει πως βρέθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των οικοπέδων είτε οι παραλίες της έχουν καταπατηθεί ή ιδιωτικοποιηθεί για χάρη της «τουριστικής» ανάπτυξης. Ας αφήσουμε όμως την μουρμούρα και ας περάσουμε στην πρότασή μας για αυτό το τεύχος.
       Στην έξοδο για Μάνδρα της Ε.Ο Αθηνών Κορίνθου ακολουθούμε την διαδρομή για Μάνδρα Θήβα . Φθάνοντας στα φανάρια της Μάνδρας αν κάνετε αριστερά θα μπείτε στο κέντρο της πόλης και μπορείτε ακολουθώντας τις πινακίδες να οδήγηθείτε στο γνωστό μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκοου. Η θέα  από το μοναστήρι ειναι πολύ όμορφη. Ένα  μικρό δασάκι γύρω από την μονή σας καλεί να περπατήσετε στα δρομάκια του.
        Βγαίνοντας από την Μάνδρα ακολουθήστε την διαδρομή για Οινόη. Μετά τα υπολλείματα του αρχαίου τείχους κάνετε δεξία και μπαίνετε στον οικισμό ακολουθώντας τις πινακιδες μπορείτε να φθάσετε είτε στην Αγία Τριάδα την εκκλησία της Οινόης ή τον Άγιο Δημήτριο με θέα σε όλη την Οινόη. Το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι  η Ι.Μ.Οσίου Μελετίου 5 χλμ από το κέντρο του οικισμού. Το μοναστήρι ειναι κτισμα του 11ου αιώνα και βρίσκετε σε φάση αναστήλωσης των κελιών και των προσκτισμάτων του. Το καθολικό της μονής θα σας εντυπωσιάσει με τις λιγοστές αγιογραφίες του και το μικρό υπόγειο παρεκκλήσιο.
         Έξω από την μονή υπάρχει ένας σταυρός με καταπληκτικλη θέα σε όλη την δυτική Αττική. Το μοναστήρι έχει τέσσερα παραλαύρια που βρίσκονται στο δάσος που περιβάλει την μονή. Μια  βόλτα ειναι ότι χρειάζεται για να έρθετε κοντά στην φύση τόσο κοντά στην Αθήνα. Το όρος Πάστρα που είναι πάνω από την μονή σας καλεί να το περπατήσετε και να το κατακτήσετε.  Μπορείτε επίσεις να επισκευθήτε και την ιερά μονή των νηπίων στα 2χλμ από τον Όσιο Μελέτιο.
           Οι λάτρεις του φαγητού δεν θα μέινουν παραπονεμένοι καθώς τόσο στην Οινόη οσο και στα Παλαιοκούνδουρα το Καραούλι και την αγ. Σωτήρα οι ταβέρνες είναι τόσες που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό εκδρομέα.
            Από εκεί και ανάλογα την εποχή μπορεί όποιος θέλει να πάει είτε στα Βίλια για αμυγδαλόπιτα είτε στο Πορτο Γερμενό για μπανάκι και ψαράκι. Και άν είναι λάτρεις των κάστρων να επισκεφτεί το γνωστό αλλά εγκαταλελειμμένο φρούριο των Αιγοσθένων  κοντά στην είσοδο του οικισμού. Προς τον οικισμό Προσήλι υπάρχει το εκκλησάκι της Αγ Παρασκευής με καταπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα.
            Οι ομορφιες του Κιθαιρώνα και του ορους Πατέρα  ξανίγονται   μπροστά σας και σας καλούν να τα χαρήτε. Μικρά ξέφωτα δασωμένες πλαγιες, όμορφα αλλά και δύσκολά μονοπάτια είναι εκεί και σας δείχνουν το δρόμο για λίγα λεπτά ξενιασιας και ελευθερίας.
             Μπορεί η εκδρομή αυτή να είναι σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και να μην δίνουμε την πρεπουσα σημασία στα μέρη αυτά τα οποία και την ιστορική τους αξία έχουν αλλά και την πνευματική τροφή μπορούν να μας προσφέρουν.
              Την πρόταση την έχετε, την διάθεση μένει να βρείτε και να βγείτε να χαρήτε τις τόσες ομορφιές της πατρίδας μας, που τόσο πολύ την πληγόνουμε ώστε μόνο εμείς να χαιρόμαστε τις ομορφιές τις χτίζοντας οπουδήποτε αδιαφορόντας για τους συνανθρώπους μας που τόσο ανάγκη έχουν από αυτή την επαφή με την φύση και γιατί όχι μέσω αυτής και με τον Δημιουργό της.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget