Βόλος-Πήλιο


Βόλος-Πήλιο

       Φίλοι  των εκδρομών οι προτάσεις για εκδρομές συνεχίζονται. Μην πανικοβάλεστε από τις συντονισμένες προσπάθειες παραπληροφόρησης και εκφοβισμού που μας γίνεται. Η ζωή συνεχίζεται αλλά  χωρίς εκδρομές είναι μουντή. Η πρόταση στην ανάρτηση αυτή είναι η όμορφη πόλη του Παγασητικού κόλπου.
       Η πόλη του  Βόλου είναι μια σύγχρονη και αρκετά τουριστική όλο το χρόνο πόλη γιατί συνδιάζει βουνό και θάλασσα σε μικρή απόσταση από το κέντρο της . Το πανέμορφο Πήλιο, το βουνό των Κεντάυρων, σε απόσταση αναπνοής σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι μακριά από την καρδιά της πόλης παρότι είναι μόνο λίγα χιλιόμετρα βορειότερα.
        Επισκεφθήτε την υπέροχη Μακρινίτσα και περιπλανηθήτε στα πετρόχτιστα δρομάκια, προσκηνήστε στην εκκλησία του Αγ Ιωάννου και απόλάυστε τα τοπικά γλυκά ή την θαυμαστή πηλιορείτικη κουζίνα  με θέα την πόλη του Βόλου. Δεν είναι τυχαίο οτι λέγετε και μπαλκόνι του Βόλου.
        Ωραία διαδρομή είναι από τις Μηλιές μέχρι τον Βόλο διαμέσου των σιδηροδρομικών γραμμών του ξακουστού τρένου του Πηλίου που πλέον λειτουργεί μόνο τουριστικά το καλοκαίρι. Είτε μέ τα πόδια έιτε με το τρενάκι η διαδρομή είναι υπέροχη μέσα στο δάσος με την πλούσια χλωρίδα. Σε μικρή απόσταση από των σταθμό των Μηλιών βρίσκετε η μονάδική γέφυρα στον κόσμο που οι ράγες βρίσκονται με καμπύλη. Είναι η γέφυρα που σχεδίασε, όπως και όλη την διαδρομή, στα τέλη του 19ου αιώνα ο γνωστός Ιταλος  μηχανικός και ζωγράφος Ερνεστο ντε Κιρικο. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών. Ένα κτίσμα του 18ου αιώνα που περισσότερο φαίνεται σαν χάνι παρά σε ναό για να μην χτυπά στα μάτια των Τούρκων. Έχει πλούσια αγιογράφηση με την τεχνική του φρέσκο από άγνωστο καλλιτέχνη με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Καταπληκτική είναι και η ακουστική του ναού ώστε τα μικρόφωνα να είναι περιττά. Λίγο πιο πάνω από την πλατεία του χωριού βρισκετε η σπουδαία βιβλιοθήκη του Άνθιμου Γαζή που είχε ιδρύσει στα χρόνια της τουρκοκρατίας σχολή ανώτερης εκπαίδευσης. Ακολουθώντας το δρομάκι νότια της βιβλιοθήκης θα βρεθήτε στο ναό του Αγ Νικολάου που στο προαύλιο του βρίσκετε ο τάφος του Κωνσταντά. Από το προαύλιο του ναού είναι υπέροχη η θέα προς όλο το χωριό. Απολαύστε τον καφέ η το γεύμα σας στην πλατεία με τα πλατάνια και την σκεπαστή βρύση.
        Επισκευθήτε το ονομαστό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Συκής κοντά στις Μηλιές και ωφεληθείτε πνευματικά από το μοναστικό περιβάλλον. Ακόμα ένα σημαντικό μοναστήρι του Πηλίου είναι το γυναικείο του Αγ Γεωργίου Νηλειάς με πλούσια πνευματική δράση. Η θέα από τη μονή είναι πανέμορφη ενώ με καθαρό ορίζοντα το μάτι χάνετε πέρα από τις Β Σποράδες.
          Αν σας αρέσει η θάλασσα, το Πήλιο σας δίνει αυτή τη δυνατότητα, τότε κατευθυνθήτε στο Καλό νερό και περπατήστε στην παραλία του οικισμού, γευθήτε το γλυκό, το παγωτό σας ή και το δείπνο σας με θέα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.  
         Σημαντικά χωριά στο Πήλιο είναι πολλά, επιγραμματικά αναφέρω μερικά όπως  την ξακουστή Πορταριά, τα Χάνια που οδηγούν προς το χιονοδρομικό κέντρο, τον Αγ Ιωάννη με την ωραία παραλία προς το Αιγαίο και το απομακρισμένο Τρίκερι με το εκπληκτικό νησάκι στον Παγασητικό Κόλπο.
         Αφήνουμε το Πήλιο και επιστρέφουμε στην πόλη του Βόλου που είναι μια σύγρονη πόλη με καλή ρυμοτομία, τουλάχιστον στο κομμάτι της πόλης που είχε καταστραφεί από τους σεισμούς τις δεκαετίας του ’50.  Περπατήστε στην αγορά, επισκευθήτε το μουσείο της πόλης, προσκυνήστε στις εκκλησίες και προσέξτε την εκκλησία του Αγ Νικολάου στη παραλία. Αυτά όμως που πρέπει απαραιτήτος να κάνετε είναι δύο πράγματα. Το πρώτο, να επισκευθήτε ένα τσιπουράδικο και να γευθήτε το ντόπιο τσίπουρο συνοδευόμενο από ντόπιους μεζέδες. Μια απόλαυση από αυτές που μπορεί ο καθένας να χαρεί αρκεί να μην το παρακάνει. Το δεύτερο είναι να περπατήσει στην υπέροχη προκυμαία με τον τεράστιο πεζόδρομο, τα πολλά καφέ, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που στεγάζετε στο υπέροχο νεοκλασικό κτήριο παλίας καπνοβιομηχανίας και τα κατάρτια από τα ιστιοφόρα που δίνουν μια ιδιαίτερη νότα καθώς ο ήλιος δύει πίσω τους. Σίγουρα θα βρήτε και άλλα ενδιαφέροντα σημεία στον Βόλο αρκέι να τα αναζητήσετε.
        Καλό είναι είτε πρίν φτάσετε στο Βόλο είτε κατά την αναχώρησή σας να επισκευθήτε λίγο έξω από τον Αλμυρό την νέα  μονή Παναγίας Ξενιάς που φυλλάσετε τμήμα της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Σε μικρή απόσταση από την νέα μονή βρίσκετε η παλαιά μονή που εγκαταλήφθηκε μετά τους προαναφερθέντες σεισμούς. Το καθολικό της μονής και κάποια κτήρια διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καλό θα είναι να τα επισκευθήτε. Λίγο πιο πάνω υπάρχουν τρεις σταυροί και την Μ. Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση της σταύρωσης. Από το σημείο αυτό έχετε την δυνατότητα να δείτε και τις δύο μονές.
         Ο νομός Μαγνησίας έχει πάρα πολλές ομορφιές και μας καλεί να τις ανακαλύψουμε. Η αρχή έγινε με την πρόταση μέσα από το τεύχος αυτό. Η απόφαση μένει για την υλοποίηση της εκδρομηής!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget