Λήμνος

Λήμνος


 Φίλοι των εκδρομών το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και εμείς σας προτείνουμε ανανεωτικούς προορισμούς. Αυτή τη φορά θα σας στείλουμε στο νησί του Ηφαίστου, τη Λήμνο. Μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι είναι μακριά, γιατί σε 45 λεπτά αεροπορικώς θα προσγειωθείτε σ’ ένα νησί χωρίς μεγάλα βουνά.. Η έντονη στρατιωτική παρουσία, οι πολλές παραλίες και τα πολλά εκκλησάκια δίνουν το στίγμα του νησιού. Επίσης από το Λαύριο τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα συνδέετε το νησί ακτοπλοϊκά με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η Μύρινα, η πρωτεύουσα της Λήμνου, έχει γραφικό χρώμα, με πολλά νεοκλασσικά κτήρια που γράφουν τον κατασκευαστή και το έτος κατασκευής κοντά στην κύρια είσοδό τους. Με ορμητήριό σας την πόλη, που απελευθέρωσε το 1912 ο ναύαρχος Π. Κουντουριώτης, ξεκινήστε την περιήγησή σας στο νησί. Επισκεφθείτε το υπέροχο κάστρο της πρωτεύουσας, περπατήστε με προσοχή στις επάλξεις, θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα και δείτε απέναντί του το Άγιον Όρος.  Μέσα στο καστρο ζουν αρκετά ελάφια (!), δώρο του δημάρχου Ρόδου στο δήμαρχο της Μύρινας εδώ και πολλα χρόνια, να βόσκουν ελεύθερα. Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου αποδεικνύεται πως το νησί κατοικείται από τα νεολιθικά χρόνια. Για την εκκλησιαστική ιστορία της Λήμνου, πηγαίνετε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, στην Παναγία της Tσας και στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας. Περπατήστε στα δρομάκια της πόλης και στην παραλία της και απολαύστε οσμή και γεύσεις Αιγαίου στα καταστήματα της.
    Εκτός από τη Μύρινα, άξια επισκέψεως είναι ο Μούδρος, με την επιβλητική Ευαγγελίστρια, το ναό που δίνει άλλο χρώμα στο χωριό. Επισκεφθείτε επίσης τα γραφικά χωριά Ατσική, Κούταλη και Τσιμάντρια. Αξιόλογα εξωκκλήσια είναι η Αγία Μελιτινή λίγο μετά το δρόμο για Κούταλη, ο Άγιος Σώζων στο ομώνυμο Β.Α. ακρωτήριο που είναι και ο προστάτης του νησιού, και ο Άγιος Χαράλαμπος. Το εκκλησάκι που στολίζεται από το άγαλμα της Μαρούλας είναι η Ζωοδόχος Πηγή και καλό είναι να κατεβείτε στην κρυψώνα της Μαρούλας, απ’ όπου αναβλύζει αγίασμα. Για τους λάτρεις της ορειβασίας προσφέρεται το εξωκκλήσι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας, που για σκεπή του χρησιμοποιεί τον επιβλητικό βράχο που το σκεπάζει. Βρίσκεται λίγο έξω από τη Μύρινα, αλλά ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτό είναι δύσβατος. Στην περιπλάνησή σας στο νησί θα δείτε πολλά ακόμη εκκλησάκια. Κάποια μπορεί να τα βρείτε ανοιχτά και έτσι να σας δοθεί η ευκαιρία για λίγη προσευχή.
Ένα από τα πλεονεκτήματα του νησιού είναι οι όμορφες, καθαρές και για κάθε γούστο παραλίες. Αν σας αρέσουν τα σπορ και η πολυκοσμία, επισκεφθείτε το Νευγάτη, το Θάνος, το Πλατύ, το Φαναράκι, το Ρωμαίικο Γυαλό μέσα στην Μύρινα και τον Άι-Γιάννη. Αν πάλι σας αρέσει το μοναχικό περιβάλλον, κολυμπήστε στον Άγιο Ερμόλαο, την Τρυγή, το Φαλακρό, τον Παρθενόμυτο  και τη παραλία Γομάτι με τις καταπληκτικές Θίνες που θυμίζουν έρημο. Για τους μικρούς μας φίλους, προτείνουμε τις ρηχές παραλίες στο Μούδρο και στη Νέα Κούταλη. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες συνολικά 103 παραλίες που μπορείτε ν’ ανακαλύψετε μόνοι σας, ανάλογα με τα γούστα σας, ενώ μπορείτε επίσης να κάνετε το μπάνιο σας στα Θέρμα, τα ιαματικά λουτρά που είναι γνωστά από την αρχαιότητα.
Το νησί κατοικήθηκε από τα Νεολιθικά χρόνια. Θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφθείτε το ναό των Καβείρων και την Ηφαιστεία, καθώς και για την Πολιόχνη την αρχαιότερη πόλη στην ευρώπη που εφάρμοσε τη δημοκρατία, τρία χαρακτηριστικά σημεία της ιστορίας της Λήμνου. Οι πιο τολμηροί ρωτήστε για την σπηλιά του Φιλοκτήτη!
Πριν φύγετε από το νησί, δοκιμάστε το γνωστό τυρί καλαθάκι και τα εξαίσια τοπικά κρασιά και προιόντα που με μεράκι παράγουν οι τοπικές επιχειρήσεις με παραδοσιακό τρόπο. Απολαύστε, τέλος, τον καφέ ή το φαγητό σας στα καταστήματα του Ρωμαίικου Γυαλού με θέα το κάστρο και σ’ αυτά του Μαδυτινού Γυαλού με θέα το λιμάνι. Αν πάλι θέλετε πανοραμική θέα του λιμανιού ανεβείτε στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και απολαύστε την.
Όσο για τη διαμονή σας, αυτή δεν θα  σας προβληματίσει αφού υπάρχουν πολλά και για όλα τα γούστα και βαλάντια καταλύμματα. Μην πάτε όμως και την τελαυταία στιγμή!
Το σίγουρο είναι ότι φεύγοντας, θα θέλετε να επισκεφθείτε ξανά το νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
 Ευαγγελίστρια Μούδρου

 Κάστρο


 Λιμάνι
 Αμμοθίνες

Θέα από κάστρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget