Ερέτρια - Αμάρυνθος


 Ερέτρια - Αμάρυνθος

Φίλοι των εκδρομών η πρόταση μας θα σας ταξιδέψει σε μια αρχαία παράλια πόλη με πλούσια ιστορία που μπορεί ο καθένας εύκολα να επισκεφτεί. Βρίσκετε στη νοτιοδυτική πλευρά της Εύβοιας και δεν είναι άλλη από την Ερέτρια . Μπορεί κανείς να φτάσει είτε μέσω της Χαλκίδος οδικώς είτε δια θαλάσσης από τον Ωρωπό με τακτικά δρομολόγια.
  Η Ερέτρια  έχει την τιμή να αναφέρετε στα ομηρικά έπη. Πράγμα που δείχνει πόσο παλιά είναι η πόλη. Τα γεωμετρικά χρόνια ήρθε σε πόλεμο με τη Χαλκίδα για το εύφορο Ληλάντιο   πεδίο που τελικά όμως έχασε. Αυτό στάθηκε αφορμή αρκετοί Ερετριείς να οδηγηθούν προς τον αποικισμό να δημιουργήσουν πόλεις σε αρκετά σημεία της Μεσογείου και έτσι να διαδώσουν τον ελληνικό πολιτισμό σε όλη τη Μεσόγειο.
   Σήμερα η Ερέτρια είναι  μια σύγχρονη τουριστική παραθαλάσσια πόλη με αρκετά ενδιαφέροντα σημεία που αξίζει κάποιος να δει. Περπατήστε στην παραλιακή οδό αρχαίου θεάτρου και φτάστε μέχρι το νησάκι των Ονείρων που συνδέετε με μικρή γέφυρα με την πόλη. Παλαιότερα, η ύπαρξη του εγκαταλελειμμένου τώρα  ξενοδοχείου, ήταν πηγή τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Κολυμπήστε στις μικρές παραλίες τόσο του νησιού όσο και σε αυτές που βρίσκονται από την πλευρά της πόλης. Αν πάλι είστε λάτρεις των ιστορικών μνημείων ακολουθήστε την σηματοδοτημένη διαδρομή. Για να μην χαθείτε, ξεκινήστε από το μικρό αλλά πολύ αξιόλογο μουσείο και ζητήστε να σας δώσουν το φυλλάδιο με το οδοιπορικό στην Ερέτρια. Μερικά από τα πιο αξιόλογα σημεία που θα δείτε είναι το αρχαίο θέατρο, η οικία με τα ψηφιδωτά, και η δυτική πύλη. Τα περισσότερα από τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται πάνω από την λεωφόρο Ίσιδος εκεί που  σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μελέτες ήταν το κέντρο της αρχαίας πόλης.
   Αν θέλετε να δείτε κάτι παραπάνω από την περιοχή κατευθυνθείτε προς την Αμάρυνθο. Ένα όμορφο παραθαλάσσιο  οικισμό με καλές παραλίες και αρκετά καλή τουριστική υποδομή. Πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε διαφορετικό δήμο, αλλά με το πρόγραμμα Καλλικράτης ενώθηκαν οι δύο αυτοί δήμοι. Για τους φίλους των μοναστηριών προτείνουμε επίσκεψη στην Ιερά μονή Αγ. Νικολάου. Πάνω στο βουνό δεσπόζει η γυναικεία μονή που το καθολικό της είναι κτίσμα του 15ου αιώνα. Ξεκουραστείτε σωματικά και πνευματικά κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και θαυμάστε την θέα του νότιου Ευβοϊκού και των απέναντι Αττικών ακτών.
   Αφού μιλάμε για μοναστήρια καλό είναι να επισκεφτείτε και στο χωριό Φύλλα το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Αρμά κτίσμα του 14ου αιώνα.
    Για τους λάτρεις της θάλασσας θα πούμε ότι έχουν να επιλέξουν αρκετές παραλίες ώστε να απολαύσουν το μπάνιο τους. Το χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι το βοτσαλάκι και το μικρό πλάτος της πλαζ. 
     Όσο για το φαγητό δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα αφού όπου και να πάτε θα βρείτε πολλά και καλά καταστήματα.
    Η πρόταση έγινε, η απόσταση από την Αθήνα  είναι μικρή, οπότε τι περιμένετε και δεν κάνετε μια απόδραση μικρή ή ακόμα και μεγαλύτερη. Καλή εκδρομή!
καθολικό Αγ. Νικολάου
παραλία Ερέτριας
εκκλησάκι στο νησί των Ονείρων
έπαυλη 
νησάκι Αγ. Τριάδας
καθολικό Αγ. Γεωργίου Αρμά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget