Μυστράς



 Μυστράς

  Φίλοι των εκδρομών η πρότασή μας αυτή την φορά έχει να κάνει με μια περιοχή όχι και τόσο συνηθισμένη. Αποτέλεσε κέντρο σημαντικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά σήμερα είναι ένας ακατοίκητος, αλλά ενδιαφέρον προορισμός. Μιλάμε για την καστροπολιτεία του Μυστρά που για πάνω από δύο αιώνες ήταν οικονομικό πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Η ιστορία του πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα αποτυπώνεται σε αδρές γραμμές στα κτήρια και στις γειτονιές του.
  Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό πλέον χώρο του Μυστρά είναι πολύ εύκολη. Φτάνοντας στην Σπάρτη και στο κέντρο της, ακολουθείτε τις ενημερωτικές πινακίδες. Θα συναντήσετε πρώτα τον νέο οικισμό και μετά θα ανηφορίσετε προς τον αρχαιολογικό χώρο. Ανάλογα τον κόσμο που θα έχει μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας σχεδόν μέχρι και την είσοδο του χώρου. Για την είσοδό σας στο χώρο υπάρχει εισιτήριο 5€ εκτός αν προτιμήσετε να πάτε στον Μυστρά τις ημέρες που υπάρχει δωρεάν είσοδος. Ψάξτε το!
  Η περιήγησή σας στην βυζαντινή καστροπολιτεία ξεκινά και καλό είναι να ακολουθήσετε την προτεινόμενη διαδρομή τόσο γιατί είναι ευκολότερη αλλά και γιατί έτσι θα μπορέσετε να δείτε τα περισσότερα από τα κτίσματα. Βέβαια τα καλύτερα σωζόμενα κτήρια είναι οι ναοί. Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας, του Αγίου Δημητρίου που είναι και ο μητροπολιτικός ναός, κτίσμα του 1310, οι Άγιοι Θεόδωροι με τον πολύ γνωστό οκτάγωνο τρούλο και του Αφέντη Χριστού είναι κάποιες από τις εκκλησίες που πρέπει κάθε επισκέπτης να δει. Βυζαντινή αρχιτεκτονική και αγιογραφία αποκαλύπτονται στους επισκέπτες που θέλουν να τα δουν… Παρατηρήστε την αρμονία και θαυμάστε το μεγαλείο από «λιτά» και όχι πομπώδη κτίσματα. Κάθε σημείο της καστροπολιτείας θέλει να του αφιερώσετε χρόνο για να σας αποκαλύψει τα μυστικά του.
   Συνεχίζοντας την πορεία σας καλό θα είναι να ανεβείτε μέχρι το μοναστήρι της Παντάνασας. Ένας επιβλητικός αλλά όχι πομπώδης ναός απόλυτα εναρμονισμένος με το περιβάλλον της καστροπολιτείας με μικρά κελιά για την γυναικεία αδελφότητα συνθέτουν το σκηνικό της μονής. Οι αγιογραφίες της από τις καλύτερα σωζόμενες εκείνης της εποχής, τώρα με την συστηματική συντήρηση που γίνετε αποκαλύπτονται εντυπωσιακότερες. Η θέα από την μονή προς την Σπάρτη είναι καταπληκτική.
   Κατηφορίζοντας προς την έξοδο προσέξτε τις βυζαντινές οικίες άλλες διαλυμένες εντελώς και άλλες καλύτερα διατηρημένες  και κρίνετε τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής. Φτάνοντας στην έξοδο μη νομίσετε ότι εδώ τελείωσε η καστροπολιτεία. Η ξενάγησή σας μπορεί να συνεχιστεί και  προς την κορυφή του λόφου. Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο στα αριστερά της εξόδου θα οδηγηθείτε στα βυζαντινά παλάτια. Το καλό είναι ότι ισχύει το ίδιο εισιτήριο αν βεβαίως δεν το έχετε χάσει! Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έχουν αρχίσει και αποκαλύπτουν εντυπωσιακά πράγματα. Αρχιτεκτονικά σχέδια, αγιογραφίες, δάπεδα και περίτεχνες καμάρες είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Απαράμιλλης ομορφιάς είναι και η θέα που προσφέρει προς την περιοχή η άνοδός σας στο παλάτι. Μπορεί μάλιστα κάποιοι από σας να νιώσουν και σαν τους Παλαιολόγους τους κτήτορες της καστροπολιτείας του Μυστρά.
   Εκτός βέβαια από τα κτίσματα καλό είναι να παρατηρήσετε και την φύση. Αρωματικά βότανα, θάμνοι δέντρα και πουλιά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον οικοσύστημα. Ανάλογα την εποχή που θα βρεθείτε διαφορετικά κάθε φορά πράγματα θα δείτε..
  Μετά από τόση περατζάδα πολύ πιθανό είναι να σας άνοιξε η όρεξη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού τόσο στο σύγχρονο Μυστρά όσο και στη Σπάρτη θα ικανοποιήσετε τις γαστριμαργικές σας ανησυχίες!
  Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και αγαπά τόσο τον πολιτισμό και την ιστορία  όσο και την φύση ας θεωρήσει μεγάλη παράληψη του, να μην επισκεφτεί τη καστροπολιτεία του Μυστρά!
  Η πρόταση έγινε. Σε σας απομένει να βρείτε το πότε θα πραγματοποιήσετε αυτή την εκδρομή. Είτε ως μοναδικό προορισμό είτε ενταγμένη σε ένα συνολικότερο πέρασμα από την Λακωνία. Καλό σας ταξίδι.











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget