Τατόι



 Τατόι - Βασιλικά Κτήματα

  Φίλοι των εκδρομών καλό είναι σε κάθε ευκαιρία που σας δίνετε να κάνετε μια εκδρομή. Στη συγκεκριμένη πρόταση θα ανηφορίσουμε για Πάρνηθα και συγκεκριμένα στα θερινά ανάκτορα. Αφήστε κατά μέρος τις πολιτικές σας τοποθετήσεις και δείτε το καθαρά σαν μια εκδρομή στη φύση.
  Για να φτάσετε ακολουθήστε την Λεωφόρο Τατοίου και στη συνέχεια την πορεία για Αγ. Μερκούριο. Μην περιμένετε να δείτε κάποια πινακίδα. Μια κίτρινη καγκελόπορτα και ένα παρατημένο αστυνομικό φυλάκιο στα δεξιά σας όπως ανεβαίνετε λίγο κρυμμένα από τους θάμνους αποτελούν το σημείο εισόδου. Στο χώρο θα μπείτε από ένα πέρασμα στο παλιό φράχτη και όχι από την καγκελόπορτα. Η στάθμευση των αυτοκινήτων είναι ένα πρόβλημα αφού ο δρόμος είναι στενός και δασικός. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά σημεία να το σταθμεύσετε.
   Από την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων όπου έγιναν  κάποια έργα ενημέρωσης και συντήρησης θα συναντήσετε χάρτες του χώρου και άλλες ενδιαφέρουσες ενημερωτικές πινακίδες για το τι υπάρχει μέσα στο κτήμα.
   Υπάρχουν λοιπόν μέσα στο κτήμα δύο κύριες διαδρομές. Η πρώτη διαδρομή με κατεύθυνση νοτιοδυτική σας οδηγεί στο ταφικό σύμπλεγμα. Στο χώρο δηλαδή που είναι οι τάφοι τις βασιλικής οικογένειας. Πριν όμως από το σημείο αυτό μπορεί να συναντήσει κανείς το ελαιοτριβείο, το βουστάσιο, τους  στάβλους, και τα άλλα βοηθητικά κτήρια, δυστυχώς ερειπωμένα  τα περισσότερα. Στο σημείο αυτό του κτήματος θα παρατηρήσετε ποικιλία δέντρων. Αυτό οφείλετε στους οπωρώνες που υπήρχαν κάποτε εδώ. Μάλιστα την εποχή εκείνη δοκιμάζονταν διάφορές ποικιλίες και τεχνικές στις γεωργικές καλλιέργειες. Συνεχίζοντας την πορεία σας μέσα από το δρόμο με τα κυπαρίσσια θα οδηγηθείτε στο  ταφικό σύμπλεγμα.
    Η δεύτερη διαδρομή θα σας οδηγήσει στην παλατιανή ενότητα. Εκεί μέσα από μια λίγο ανηφορική διαδρομή θα συναντήσετε το θερινό ανάκτορο που όμως είναι περιφραγμένο. Ένα κτήριο σαφώς επηρεασμένο από την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική «στολισμένο» από κισσούς δείχνει να δένει αρμονικά με το περιβάλλον της Πάρνηθας. Κατεβείτε τα σκαλοπάτια και θα συναντήσετε την πισίνα και τον περιβάλλοντα χώρο της να σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή.
    Αν συνεχίσετε την πορεία σας προς τα πάνω θα συναντήσετε δύο κτήρια που στέγαζαν την ασφάλεια των θερινών ανακτόρων. Το ένα επισκευασμένο το άλλο εντελώς ερειπωμένο να δίνει έμπνευση στους λάτρεις της φωτογραφίας. Συνεχίζοντας ακόμα πιο πάνω θα φτάσετε στα κτήρια που φυλάσσονταν τα σκάφη.
     Όλες οι διαδρομές είναι μέσα σε δασικούς δρόμους. Προσέξτε λοιπόν την όμορφη φύση του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.  Πλήθος αυτοφυών φυτών αλλά και άλλα που τα έφερε ο άνθρωπος συνθέτουν ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Η συντροφιά από τα τιτιβίσματα των πουλιών, όταν καταφέρουν και ξεχωρίζουν από τις φωνές των εκδρομέων, χαρίζουν μοναδικές στιγμές.
     Πολλοί είναι αυτοί που κυρίως τις Κυριακές και τις αργίες οργανώνουν μια εκδρομή στο κτήμα των θερινών ανακτόρων και απολαμβάνουν βασιλικές περιποιήσεις από την ίδια τη φύση. Μπορείτε λοιπόν να επισκεφθείτε το κτήμα και μέσα από το περπάτημα, το ποδήλατο, ή ακόμα και την  περισυλλογή να τονωθείτε ψυχοσωματικά. Ενδεχομένως να σας άνοιξε η όρεξη. Αν δεν έχετε φροντίσει να έχετε μαζί σας φαγητό οι ταβέρνες που βρίσκονται στη διαδρομή σας περιμένουν να γευτείτε τα καλούδια τους.
      Η πρόταση έγινε αυτό που μένει είναι να πραγματοποιήσετε την εκδρομή αυτή που μπορεί να συνδυαστεί και με άλλους κοντινούς προορισμούς.   
ταφικό σύμπλεγμα


θερινά ανακτορα

χώρος πισίνας
οικία φρουράς
θερινά ανάκτορα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget