Δράμα



Δράμα

   Φίλοι των εκδρομών συνεχίζουμε τις προτάσεις μας για εκδρομές σε όλη την Ελλάδα. Φεύγουμε λοιπόν για κάπου μακρύτερα από τη Αθήνα. Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, αφού θα μεταφερθούμε στην όμορφη Δράμα. Μπορεί το όνομά της να μην ηχεί όμορφα αλλά αυτά που προσφέρει είναι υπέροχα. Τόσο η πόλη όσο και ολόκληρος ο νομός είναι προορισμός για όλες τις εποχές και αυτό τον κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό.
Για να φτάσει κανείς στη Δράμα υπάρχουν πολλοί τρόποι. Οι συνηθέστεροι είναι οδικώς ή σιδηροδρομικώς αποβιβαζόμενοι σε έναν από τους γραφικότερους σταθμούς της χώρας. Οι βιαστικοί μπορούν να φτάσουν ακόμα και αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της Καβάλας και από εκεί  οδικά στη Δράμα.
   Η πόλη της Δράμας έχει το πλεονέκτημα των νερών και του πράσινου που της δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα. Μια βόλτα στο κεντρικό πάρκο της πόλης με τα σιντριβάνια και τις λιμνούλες κάτω από τα υπέροχα πλατάνια, ξεκουράζει κάθε επισκέπτη. Αρκετά κοντά βρίσκονται και οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας.
  Εδώ έχουμε  ένα σύμπλεγμα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Νερά αναβλύζουν από διάφορα σημεία και σχηματίζουν λιμνούλες, ποταμάκια και μικρούς καταρράκτες. Την ονομασία τους οι πηγές την πήραν από το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη μεγαλύτερη λίμνη. Περπατήστε μέσα στο φυσικό αυτό τοπίο που η ανθρώπινη παρέμβαση το ανέδειξε. Διασχίστε τα γεφυράκια, φωτογραφηθείτε και παρατηρήστε τα αρκετά είδη πουλιών που φωλιάζουν στα νερά και στα αιωνόβια πλατάνια. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική των καπναποθηκών που δένουν όμορφα με το τοπίο και δίνουν χρώμα στην πόλη. Αρκετοί είναι αυτοί που θα θελήσουν να απολαύσουν το τοπίο απολαμβάνοντας τον καφέ τους σε κάποια από τα καταστήματα που υπάρχουν στις πηγές.
   Ένα ακόμα σπουδαίο πάρκο λίγο έξω από την πόλη είναι το πάρκο των Κομνηνών. Το χαρακτηριστικό του είναι τα κωνοφόρα δέντρα και η αρχιτεκτονική τους διάταξη μέσα σε αυτό. Αυτά είναι μόνο τα σημαντικότερα σημεία πρασίνου αφού υπάρχουν και άλλα περιαστικά και όχι μόνο δάση που θα σας εκπλήξουν όπως το δάσος του Κορυλόβου με την υπέροχη θέα προς την πόλη και το σπάνιο δάσος της Ελατιάς που χρειάζεται ειδική άδεια για να το επισκεφθεί κανείς.  
   Εκτός όμως από τα σημεία πρασίνου υπάρχουν πολύ αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία όπως οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγ. Σοφίας και των Ταξιαρχών, η παλιά εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου πίσω ακριβώς από το νέο ναό καθώς και το πρώην τζαμί που μετατράπηκε σε ναό του Αγίου Νικολάου.
   Καλό θα είναι να κάνετε μια επίσκεψη και στην ιερά μονή Αναλήψεως Ταξιαρχών γνωστότερη ως Σίψα που βρίσκετε ο τάφος του νεότερου μέχρι τώρα αγίου της εκκλησίας μας του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη που εντάχθηκε στο αγιολόγιο της εκκλησίας μας μόλις το 2007. Οι θαυματουργικές παρεμβάσεις του αγίου έγιναν αμέσως γνωστές και πλήθος προσκυνητών του εναποθέτουν τα προβλήματά τους.
    Όταν φτάσετε στη Δράμα μην μείνετε μόνο στα προαναφερθέντα ή μόνο στις ταβέρνες και στα μεζεδοπωλεία με την εξαίσια κουζίνα που ικανοποιούν κάθε απαιτητικό επισκέπτη. Καλό θα είναι να κάνετε μια βόλτα σε κάποια από τα χωριά και να ανακαλύψετε μοναδικές ομορφιές.
     Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την Προσοτσάνη το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του νομού και από εκεί να επισκεφθείτε το ποτάμιο σπήλαιο του Μααρά ή την Καλλιθέα με την υπέροχη θέα στον κάμπο και το όρος Φαλακρό καθώς και τις φημισμένες πηγές της Αγίας Παρασκευής. Μπορείτε ακόμα να πεζοπορήσετε στα μονοπάτια του Φαλακρού ή να δείτε από κοντά το φράγμα του Νέστου το μεγαλύτερο της Ευρώπης.
    Αυτά που αναφέραμε είναι μόνο κάποια από τα πολλά που μπορεί να δει και να κάνει κάποιος επισκεπτόμενος τη Δράμα. Πιστεύω ότι σας ανοίξαμε την όρεξη για μια εκδρομή λίγο μεγαλύτερη αυτή τη φορά που θα σας δώσει τη χαρά της ανακάλυψης αυτής της τόσο όμορφης χώρας που λέγετε Ελλάδα.
  Τολμήστε το και το ταξίδι σας θα σας μείνει αξέχαστο. Καλές εκδρομές!

πηγές Αγ. Βαρβάρας τη νύκτα

ναός Εισοδίων Θεοτόκου (νεότερος και παλαιός
συνοικία Αγ.Βαρβάρας
πηγές Αγ. Βαρβάρας
ναός Αγ. Βαρβάρας 
καπναποθήκες
πηγές Αγ. Βαρβάρας  & καπναποθήκες



Αγ. Αθανάσιος Καλλιθέας
 Αγ. Παρασκευή Καλλιθέας
στο βάθος το όρος Φαλακρό

προς Αγ. Παρασκευή
σιδηροδρομικός σταθμός Δράμας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget