Μαλεσίνα - Θεολόγος

Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου Μαλεσίνας

    Φίλοι των εκδρομών, όταν ταξιδεύουμε στο εθνικό δίκτυο κυρίως, παρατηρούμε διάφορες πινακίδες που μας ενημερώνουν για την ύπαρξη πόλεων ή χωριών αν ακολουθήσουμε την έξοδο της πινακίδας. Πόσες φορές δεν έχουμε συλλογισθεί ότι θα κάνουμε την παράκαμψη στην επόμενη φορά που δεν θα βιαζόμαστε. Πολλές φορές αυτή η επόμενη φορά δεν έρχεται ποτέ αν δεν το βάλουμε στόχο.
    Μια τέτοια περίπτωση είναι η πόλη της Μαλεσίνας. Βρίσκεται στα ανατολικά της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας  με έξοδο από αυτή και στις δύο κατευθύνσεις. Ο πρώτος οικισμός που θα συναντήσατε δεν είναι η Μαλεσίνα αλλά ένα προάστιό της το Μαζί. Η πόλη βρίσκεται πιο κάτω πάνω σε λόφο. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τα χρόνια της Θηβαϊκής Ηγεμονίας. Τη σημερινή της μορφή την πήρε μετά τον καταστρεπτικό σεισμό των 7,0 ρίχτερ του 1894  που θρήνησε 136 νεκρούς. Η κυβέρνηση Τρικούπη έδωσε αμέσως εντολή επανασχεδιασμού της πόλης με φαρδύς δρόμους και καλή ρυμοτομία. Με κέντρο την όμορφη εκκλησία των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που δεσπόζει στην πλατεία περιηγηθείτε στην πόλη και απολαύστε τον καφέ σας.
   Το σημαντικότερο όμως που έχει κάποιος να δει είναι το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Λίγο έξω από την πόλη μέσα σε ελιές και αμπέλια βρίσκετε η νέα μονή του Αγίου Γεωργίου. Η παλιά μονή είναι κτίσμα του 11ου αιώνα και είναι η παλαιότερη στην ανατολική Στερεά Ελλάδα. Αποτέλεσε πνευματικό φάρο σε όλη την ευρύτερη περιοχή και χαίρει εκτιμήσεως από όλους μέχρι τις μέρες μας. Από το παλαιότερο μοναστήρι, μετά το σεισμό, σώζονται μόνο το καθολικό και μέρος από τα βοηθητικά κτήρια που περιέβαλαν το καθολικό. Το μοναστήρι αρχικά ήταν ανδρικό και ήταν αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Το 17ο αιώνα για να αποφύγει την καταστροφή από τους Τούρκους μετονομάστηκε σε Αγίου Γεωργίου και έτσι έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Το 1988 μετατράπηκε σε γυναικείο και συνεχίζει την πορεία του ως σημείο πνευματικής ανάπαυσης για τους επισκέπτες του!
    Αναχωρώντας από το μοναστήρι έχετε δύο δυνατότητες. Η μία είναι να ακολουθήσετε την διαδρομή προς παραλία Λεκούνα ή την διαδρομή προς το γνωστό παραλιακό θέρετρο Θεολόγος που πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Η περιοχή είναι η αρχαία πόλη των Αλών που κατοικείται από τα νεολιθικά χρόνια ως τον 12ο αιώνα. Η παραθαλάσσια περιοχή που εκτείνετε ο Θεολόγος άρχισε να ξανακατοικείται από το 1923. Το 1932 πανεπιστήμιο των Η.Π.Α  άρχισε ανασκαφές και  αποκάλυψε αρχαίο ναό με βωμό στην παραλία του οικισμού, ορατό από το δρόμο αλλά όχι επισκέψιμο.
  Ο κύριος λόγος που κάποιος φτάνει στο Θεολόγο δεν είναι ούτε η ανασκαφή ούτε το εκκλησάκι, αλλά η παραλία με τα καφέ και τις ταβέρνες που την περιβάλουν και ικανοποιούν κάθε γαστριμαργική ανησυχία. Αποτολμήστε μια εκδρομή στην περιοχή της Μαλεσίνας και του Θεολόγου και ανακαλύψετε δύο περιοχές με έντονο το στοιχείο του δάσους και της θάλασσας πολύ κοντά το εθνικό δίκτυο  που τις προσπερνάμε για κάποια επόμενη φορά. Ας είναι αυτή, η φορά που θα πάμε απευθείας εκεί!
Ι.Ν.Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης
 Ι.Μονή Αγ. Γεωργίου
καθολικό
 νεότερο μοναστήρι
Θεολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget