Γεράκι Λακωνίας

Γεράκι - Καστροπολιτεία

   Φίλοι των εκδρομών, η χώρα μας είναι γεμάτη  από χωριά που κατά το παρελθόν είχαν πολύ σημαντική θέση και ιστορία τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά. Σήμερα  άλλα έχουν διατηρήσει την παλιά τους αίγλη και άλλα αφήνουν να τη αναγνωρίσουν μόνο ενημερωμένοι και τολμηροί επισκέπτες. Άνθρωποι που ξέρουν να αποκρυπτογραφούν και να βλέπουν πίσω από το σημερινή κατάσταση των χώρων που επισκέπτονται. 
   Ένας  τέτοιος οικισμός είναι το Γεράκι Λακωνίας.  Βρίσκετε στα βορειανατολικά του νομού πολύ κοντά στα σύνορα με το νομό Αρκαδίας. Είναι χτισμένο πάνω σε λόφο με θέα τον εύφορο κάμπο του, που παράγει ελιές, πορτοκάλια κατά κύριο λόγο αλλά και πολλά άλλα σε μικρότερες ποσότητες. Η πρόσβαση του είναι πολύ εύκολη από την εθνική οδό Τριπόλεως- Σπάρτης. Μετά τη γέφυρα του Ευρώτα ακολουθούμε την έξοδο για Γεράκι και σε 29 χλμ ξεπροβάλει αμφιθεατρικά χτισμένο μπροστά σας. Μπορεί να αναρωτηθείτε τι έχει πια αυτό το χωριό για να πάει κάποιος! Αν το δείτε επιπόλαια δε θα δείτε κάτι. Το Γεράκι ήταν η τρίτη σε μέγεθος και οικονομική ισχύ καστροπολιτεία πίσω μόνο από το Μυστρά κα την Μονεμβάσια. Ο εύφορος κάμπος, η θέση του, και η εργατικότητα των κατοίκων του,  του έδωσαν τόση δύναμη. Το σημερινό χωριό είναι χτισμένο έξω από την καστροπολιτεία ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης των Γερονθρών από τα δυτικά και κάτω από το κάστρο που βρίσκετε στα ανατολικά. 
   Περπατήστε μέσα στο χωριό και θαυμάστε τα αρχοντικά του, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και το χρώμα τους, τα σοκάκια του και τη βυζαντινή εκκλησία του. Ξεκουραστείτε είτε στη πλατεία ανάμεσα στα αρχοντικά, είτε στα καταστήματα με θέα τον κάμπο. Όσοι επιλέξετε τη δεύτερη επιλογή τα μάτια σας 14! Ανάμεσα στα οπορωφόρα δέντρα ξεπροβάλουν, ανεμόμυλοι, φρυκτορικοί πύργοι και εκκλησάκια. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει περίπου 30 βυζαντινούς ναούς. Μπορείτε να τους ανακαλύψετε και εσείς αφού αρκετοί είναι εύκολα προσβάσιμοι, δίπλα σχεδόν στο σημερινό οδικό δίκτυο, όπως ο ναός του κοιμητηρίου.
   Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε είναι το κάστρο. Ακολουθείτε το δρόμο για Μολάους Μονεμβάσια και σε λίγο υπάρχει πινακίδα που σας οδηγεί στην καστροπολιτεία. Τα τελευταία 400 μέτρα είναι βατός χωματόδρομος. Σας υποδέχονται δύο μικροί ναοί σε πολύ καλή κατάσταση και μια δεξαμενή σε οβάλ σχήμα. Ανεβείτε τα σκαλιά που αποτελούσαν την κυρία οδό και θαυμάστε τόσο τους μικρούς ναούς με τις αρκετά καλοδιατηρημένες αγιογραφίες όσο και τα άλλα κτίσματα (σπίτια, αποθήκες, δεξαμενές, φυλάκια) που ευτυχώς έχει αρχίσει η αποκατάσταση τους. Στο τέλος της διαδρομής εισέρχεστε στο μεγάλο πλάτωμα του κάστρου που δεσπόζει το παλάτι ( δεν είναι επισκέψιμο ακόμα) και ο ναός του αγίου Γεωργίου. Ο ναός αυτός θέλει πολύ προσοχή τόσο στις πανέμορφες αγιογραφίες του όσο και στα δομικά του στοιχεία αφού θα βρείτε επιρροές από όλους τους κατακτητές του κάστρου. Καλό είναι να βρεθείτε εκεί του αγίου Γεωργίου και να παρακολουθήσετε τα δρώμενα που κρατούν εδώ και αιώνες. Πάνω από τις επάλξεις θαυμάστε την υπέροχη θέα που ξεκουράζει τόσο προς το χωριό και τον κάμπο όσο και προς το Μυρτώο  πέλαγος.
  Αν λοιπόν πάρετε την απόφαση για μια εκδρομή στη Λακωνία καλό είναι να δείτε και το Γεράκι που τόσα έχει προσφέρει στη πολύπαθη ιστορία του τόπου και συνεχίζει να προσφέρει. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να έχετε τις αισθήσεις σας τεταμένες για να απορροφήσετε τα χρώματα και τα αρώματα που συνεχίζει να εκπέμπει η περιοχή. Η πρόταση έγινε η απόφαση είναι δική σας!
Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου

μέσα στο χωριό
 στην καστροπολιτεία



Ι.Ν. αγίου Γεωργίου





 βυζαντινοί ναοί

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget