Σκόπελος



  Σκόπελος
 Φίλοι των εκδρομών η Ελλάδα όπως όλοι ξέρουμε έχει τεράστιο αριθμό ακτών που οφείλονται στα πολυάριθμα νησιά της. Ένα από τα όμορφα αυτά νησιά με πλούσια ιστορία και φυσικό κάλος, με πολύ πράσινο που χαϊδεύει τις ακτές της που είναι η μία καλύτερη από την άλλη, σας προτείνουμε να δείτε από κοντά. Μιλάμε για το μεγαλύτερο νησί των Β. Σποράδων τη Σκόπελο. Για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να φτάσει μέχρι τον Βόλο και μετά από 4 περίπου ώρες με το πλοίο της γραμμής να αντικρύσει την γραφική της Χώρα. Το καλοκαίρι βέβαια τα πράγματα είναι καλύτερα αφού πλοία ξεκινούν και από τον άγιο Κωνσταντίνο αλλά και από την Ιστιαία ένα μικρό ταχύπλοο.
  Φτάνοντας στο νησί εντυπωσιάζει η γραφικότητα της χώρας με τα σοκάκια να είναι γεμάτα εκπλήξεις. Όμορφα αρχοντικά, γραφικά μπαλκονάκια και αυλές αλλά κυρίως πολλά εκκλησάκια ξεπροβάλουν μέσα στα πλακόστρωτα δρομάκια. Η Κοίμηση της Θεοτόκου Παπαμελετίου, ο Άγιος Νικόλαος, η ενορία του Χριστού αλλά και το εκκλησάκι  της Παναγίας πάνω στο βράχο ακριβώς πάνω από το λιμάνι, σήμα κατατεθέν της Σκοπέλου είναι μερικά από τα 300 και πλέον εκκλησάκια που υπάρχουν σε όλο το νησί. Στο νησί βέβαια υπάρχουν και μοναστήρια. Σχεδόν όλα βρίσκονται στο  βουνό Παλούκι απέναντι από την Χώρα με εύκολη πρόσβαση. Του Τιμίου Προδρόμου, του Ευαγγελισμού, του Σωτήρος που είναι μετόχι της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και της Αγίας Βαρβάρας είναι μερικά από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Σκοπέλου, χτισμένα από τον 16 αιώνα κυρίως και μετά. Από εκεί ξεκινούν μικρά μονοπάτια για ενδιαφέροντα εξωκκλήσια και πηγές για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Καλό θα είναι να προσκυνήσετε στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου λίγο έξω από την Χώρα στο δρόμο για τη Γλώσσα. Εκεί υπάρχει και ο τάφος του αγίου, ενώ στις 24-25 Φεβρουαρίου στη μνήμη του αγίου πλήθος κόσμου συρρέει από τα γύρω νησιά και όχι μόνο, για να τιμήσει τον άγιο και να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις. Στην αρχή του ίδιου δρόμου υπάρχει και το κτήριο της παλιάς επισκοπής, κρυμμένο πίσω από τα δέντρα κρατά τα μυστικά του καλά φυλαγμένα. Στο κοινό ανοίγει τις πύλες του στη απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
  Βέβαια το νησί δεν έχει μόνο εκκλησιαστική κληρονομιά να επιδείξει. Επισκεφθείτε τα λαογραφικά μουσεία αν σας ενδιαφέρει η πολιτιστική κληρονομιά ή ακολουθείστε τα μονοπάτια για τα αρχαιολογικά ευρήματα τόσο στα Σεντούκια, που είναι τρείς λαξευμένοι βράχοι με πέτρινα καπάκια που δημιουργούν ερωτήματα στους αρχαιολόγους, όσο και σε άλλα σημεία. του νησιού δυστυχώς ή ευτυχώς για άλλους αναξιοποίητα.
   Αυτό όμως που πραγματικά κάνει αξιοζήλευτη την Σκόπελο είναι οι παραλίες της. Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι προτάσεις που μπορούμε να κάνουμε. Παραλίες οργανωμένες όπως ο Στάφυλος, ο Αγνώντας και το Λιμνονάρι σχετικά κοντά στη Χώρα. Λίγο μακρύτερα θα συναντήσετε τον Πάνορμο, τη Μηλιά και την παραλία Καστάνη. Όλες αυτές καλυμμένες από τους βόρειους ανέμους έχουν πλήρη τουριστική υποδομή και αρκετές προσφέρουν και θαλάσσια σπορ όπως στη Μηλιά. Αν πάλι δεν θέλετε τόσο οργανωμένες παραλίες προτείνουμε το Βέλανιό πίσω από τον Στάφυλο που φτάνετε εκεί από μονοπάτι. Η παραλία έχει συνήθως θαμώνες που θεωρούν το μαγιό προαιρετικό. Μια πολύ όμορφη παραλία είναι το Χόβολο κοντά στο χωριό Έλιος με ενδιαφέροντα βυθό. Δίπλα ακριβώς υπάρχει μια καταπληκτική παραλία με το όνομα Μεγάλο Πεύκο. Για να φτάσετε εκεί θα πάτε είτε κολυμπώντας είτε πάνω σε στρώμα θαλάσσης, καγιάκ ή άλλο πλεούμενο αφού δρόμος δεν υπάρχει. Πολύ κοντά στη Χώρα αλλά εκτεθειμένες στο βορά είναι δύο συμπαθητικές παραλίες με τις ονομασίες Γλυφονέρι και Γλυστέρι με μικρή τουριστική υποδομή. Σκόπμα αφήσαμε έξω από την αναφορά μας το βόρειο μέρος του νησιού με τον όμορφο οικισμό της Γλώσσας για να αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση. Αυτά βέβαια που αναφέραμε εδώ είναι λίγα από τα πολλά και ενδιαφέροντα που μπορεί κανείς να απολαύσει από μια εκδρομή του στην Σκόπελο. Οργανώστε λοιπόν την επόμενη σας εκδρομή στη Σκόπελο και ανακαλύψτε τόσο αυτά όσο και άλλα καλά κρυμμένα μυστικά που θα σας αναζωογονήσουν.
Σκόπελος
Μονή Σωτήρος
Μονή Αγ. Βαρβάρας
Μονή Τιμίου Προδρόμου
Επισκοπή
Ναός Αγ. Ρηγίνου
Ενορία Χριστού
Παραλία Καστάνη
Παραλία Μηλιά
Παραλία Στάφυλος
Παναγία του Βράχου



Παραλία Γλυστέρι
Παραλία Χόβολο

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget