Ιωάννινα



Ιωάννινα
    Φίλοι των εκδρομών κάθε πόλη της Ελλάδας έχει  τις ομορφιές της που την κάνουν και ξεχωρίζει και αυτές μας προσκαλούν να τις γνωρίσουμε από κοντά. Μια λοιπόν από τις ομορφότερες κατά των γράφοντα πόλεις της χώρας, και δε νομίζω να διαφωνείτε, είναι τα Ιωάννινα. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου με την πλούσια ιστορία, αλλά και τις φυσικές ομορφιές της μας καλεί κάθε εποχή να τη γνωρίσουμε. Είτε βρεθείτε εκεί καλοκαίρι είτε χειμώνα τα χρώματα της πόλης είναι μαγευτικά. Η προσέγγιση στην πόλη των Ιωαννίνων γίνετε κατά βάση οδικώς. Ενώ για τους πιο βιαστικούς λειτουργεί και αεροδρόμιο με πτήσεις προερχόμενες από την Αθήνα κατά κανόνα. Αφού φτάσετε στην πόλη καλό είναι να βγάλετε ένα πραγματάκι για να μπορέσετε να δείτε και να θαυμάσετε τα πολυάριθμα σημεία της και να μην φάτε άσκοπα το χρόνο σας. 
    Θαυμάστε τα διοικητικά κτήρια τόσο αυτό της Μεραρχίας πίσω από το ρολόι όσο και αυτό της νομαρχίας σε ρυθμό μεγάλου Γιαννιώτικου αρχοντικού. Περπατήστε στην παλιά πόλη τόσο αυτή που βρίσκετε έξω από τα τείχη και μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή που ακόμα εδώ κάτι έχει αφήσει. Παλιά μαγαζάκια που ενώνουν το σήμερα με το χθες με τρόπο μοναδικό. Στις εντός των τειχών γειτονιές  τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ακολουθήστε τα πλακόστρωτα και θα δείτε την εξέλιξη και την αρμονία που έχει εκεί η πόλη. Ελληνικά και οθωμανικά κτίσματα πλάι πλάι  δίνουν το χρώμα τους. Απαραίτητη μια στάση στο Βυζαντινό μουσείο που βρίσκετε στο Ιτς Καλέ. Στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν ο τάφος του Αλή Πασά και το νορμανδικό κομμάτι τείχους απέναντι από το μουσείο καθώς και άλλα μικρότερα κτίσματα . Η θέα προς τη λίμνη από το σημείο αυτό είναι μοναδική. Αν κουραστήκατε και θέλετε να δροσιστείτε στο σημείο αυτό θα βρείτε τα απαραίτητα για τον σκοπό αυτό. Για τους φίλους των μουσείων προτείνουμε το πλούσιο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης κοντά στη Μεραρχία και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλη. Αν πάλι δεν ενδιαφέρεστε για κάτι τέτοιο και απλά θέλετε να περπατήσετε σας προτείνουμε τον παραλιακό δρόμο δίπλα στην Παμβώτιδα λίμνη. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και περπατήστε κάτω  από τη σκιά του κάστρου όσο και την κυριολεκτική σκιά που προσφέρουν τα αιωνόβια πλατάνια. Μικρά και μεγαλύτερα καφέ και μεζεδοπωλεία βρίσκονται κοντά στην προβλήτα που αναχωρούν τα καραβάκια για το Νησί της λίμνης και περιμένουν να ικανοποιήσουν κάθε σας όρεξη. Αν πάλι είστε ρομαντικοί μια βόλτα με το μόνιππο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δείτε τόσο τη λίμνη όσο και κάποια σημαντικά σημεία της πόλης. 
    Τα νησιά μέσα σε λίμνες στον ελλαδικό χώρο είναι σπάνιο φαινόμενο. Πόσο μάλλον να κατοικούνται. Πάρτε την απόφαση λοιπόν και ξεκινήστε μια μικρή εκδρομή. Η διαδρομή είναι 15 λεπτά,  και  θα νομίσετε ότι βρεθήκατε σε άλλη εποχή αφού στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και τα σπίτια, τα μοναστήρια αλλά και το σπίτι που δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς κρατάνε το χρώμα εκείνης της εποχής. Αν καταλάβετε την ύπαρξη αρκετών αστυνομικών για τέτοιο  χώρο μην τρομάξετε. Αυτό συμβαίνει για τι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στο πατρικό του. Το νησί μπορείτε σε 20 λεπτά να το περπατήσετε όλο. Η πόλη των Ιωαννίνων χαρακτηρίζετε από τη λίμνη με το νησί και το κάστρο της. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που αξίζει να δείτε. Η εκκλησία του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων αλλά και οι άλλες ενορίες είναι κάποια από τα σημεία που καλό είναι να δείτε. 
     Γύρω από την πόλη έχετε πολλά σημεία να επιλέξετε. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το σπήλαιο του Περάματος, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας που απέχει λίγα λεπτά από την πόλη αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με το αρχαίο θέατρο και το μαντείο του Δία που διαμέσου της Εγνατίας  Οδού θα είστε εκεί σε 10 περίπου λεπτά. Τα σημεία ενδιαφέροντος τόσο μέσα στη πόλη των Ιωαννίνων όσο και έξω από αυτή είναι πάρα πολλά. Επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν αλλά ανακαλύψτε και πολλά άλλα που δεν αναφέρθηκαν εδώ και γνωρίστε και αγαπήστε μια από της ομορφότερες χώρες παγκοσμίως.
παραλία
μία από τις εισόδους του κάστρου
βόλτα με μόνιππο
μέσα στο Ιτς καλέ
 Βυζαντινό μουσείο
τζαμί Αλή Πασά

κτίσματα μέσα στο κάστρο
αρχαίο θέατρο Δωδώνης
σπήλαιο Περάματος


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget