Αρχαία Αγορά

Στοά Αττάλου - Θησείο

Φίλοι των εκδρομών κάθε περιοχή της χώρας μας έχει χώρους που μπορεί να τους ξέρουμε ακουστικά ή από την ιστορία αλλά να μην τους έχουμε επισκεφθεί. Ένας χώρος πολύ αξιόλογος με πολύ μεγάλη ιστορία διαμέσου των αιώνων που ταυτόχρονα δίνει στον επισκέπτη του την ευκαιρία να έχει καλή επαφή με το φυσικό περιβάλλον, είναι η Αρχαία Αγορά.
   Κάτω από το βράχο της Ακρόπολης σε μια τεράστια έκταση βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας αγοράς. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη διαμέσου της πεζοδρομημένης Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Είτε συνεχίζετε στην ίδια οδό είτε ακολουθήσετε την οδό για τον Άρειο Πάγο υπάρχει είσοδος για τον αρχαιολογικό χώρο. Μια στάση στον βράχο που μίλησε ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους είναι μια καλή σκέψη. Διαβάστε το κείμενο από τις πράξεις των αποστόλων που είναι αναρτημένο στο βράχο και αναφέρεται στην ομιλία του αποστόλου. Συνεχίστε την πορεία σας για την αρχαία αγορά. Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και καλό είναι να κάνετε ένα μικρό σχεδιασμό για ότι σας ενδιαφέρει να δείτε. Δύο είναι τα σημαντικότερα σημεία που καλό είναι να τα δείτε. Η περίφημη Στοά του Αττάλου και ο καλύτερα διατηρημένος ναός του αρχαίου κόσμου ο ναός του Ηφαίστου. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν και άλλα όμορφα σημεία που χρειάζονται την προσοχή σας.
    Η Στοά χτίστηκε από τον βασιλιά της Περγάμου Άτταλο Β όπως γράφει και η επιγραφή σε ένα σημείο του κτηρίου, από το 159-138π. Χ. Η στοά με τα καταστήματα, αποτέλεσε το εμπορικό και όχι μόνο κέντρο της Αθήνας μέχρι το 267μ. Χ όταν καταστράφηκε από τους Ερούλους. Την σημερινή μορφή την έλαβε μετά την αναστήλωσή της από την Αμερικανική Σχολή κλασικών σπουδών το 1953-56 σε σχέδια Ιωάννη Τραυλού και χρηματοδότηση John D. Rockefeller Jr.  Σήμερα φιλοξενεί ένα πολύ αξιόλογο μουσείο που θα είναι παράληψη να μην το επισκεφτείτε.
Στην πορεία σας για το άλλο σημαντικό μνημείο του χώρου, τον ναό του Ηφαίστου, παρατηρήστε και θαυμάστε τόσο το Θόλο ένα οικοδόμημα που στέγαζε την αθηναϊκή διοίκηση όσο και το νέο Βουλευτήριο, το κτήριο που στέγαζε την βουλή των 500.
   Η πρόσβαση στον ναό του Ηφαίστου γίνεται μέσα από ένα μονοπάτι ελαφρώς ανηφορικό αφού ο ναός είναι χτισμένος στο ύψωμα του Αγοραίου Κολωνού. Τόσο το κτίσμα του ναού όσο και η θέα είναι καταπληκτικά. Ο ναός οφείλει την καλή του κατάσταση στην μετατροπή του σε χριστιανικό ναό τον 7ο μ Χ αιώνα προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Λειτούργησε μάλιστα ως ναός μέχρι το 19ο αιώνα.  Εκεί έγινε η υποδοχή του Όθωνα το 1834. Ως αρχαίος ναός τιμούσε τον Ήφαιστο και την Αθηνά Εργάνη ενώ το όνομα Θησείο το έλαβε από τις παραστάσεις των άθλων του Θησέα που είχε στη βόρεια και νότια πλευρά του.
   Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας αγοράς είναι κάτι όμορφο και πολύ εύκολα πραγματοποιήσιμο και με πολύ χαμηλό κόστος. Μάλιστα την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη η είσοδος είναι δωρεάν. Περιπλανηθείτε μέσα στον όμορφο χώρο που δένει αρμονικά το αρχαιολογικό στοιχείο με το πράσινο. Ένας χώρος που αν και απαιτεί λίγη ώρα ελαφριάς πεζοπορίας, ξεκουράζει τον επισκέπτη και τον καλεί να επαναλάβει την επίσκεψη. Τολμήστε μια εκδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και γνωρίστε από κοντά τις ομορφιές και την πλούσια ιστορία της!

Στοά Αττάλου
ναός του Ηφαίστου από μακριά

ναός του Ηφαίστου


στοά του Αττάλου από ψηλά
βυζαντινός ναός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget