Μονές Αττικής

Φίλοι των εκδρομών, μια επίσκεψη σε μια μονή ωφελεί πολύ από πολλές απόψεις τους επισκέπτες ακόμα και αν δεν είναι άνθρωποι τόσο κοντά σε αυτές ή στην εκκλησία. Πολύ δε περισσότερο ωφελεί όσους είναι κοντά. Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιασθούν όσο περισσότερα από τα πολλά και όμορφα μοναστήρια της Ελλάδας. Εδώ παρουσιάζουμε τις μονές της Αττικής.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Ιερά Μονή Βηθλεέμ Κορωπίου Λίγο έξω από το Κορωπί και νότια του οικισμού βρίσκεται η Μονή Βηθλεέμ. Χτισμένη στις υπώρειες ενός λόφου κοντά στα απομεινάρια αρχαίου ναού του Απόλλωνα δεσπόζει και στερεώνει πνευματικά την περιοχή και τον κάθε επισκέπτη. Η γυναικεία αδελφότητα με άοκνες προσπάθειες και υπό τις ευλογίες του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής έχουν φτιάξει μια όαση πνευματικής ανατροφοδότησης στην ευρύτερη περιοχή των μεσογείων. Μια εκδρομή θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Τολμήστε το!
  
Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Παύλου Παλαιοκαμαρίζης
Πάνω σε ένα λόφο με θέα το Λαύριο βρίσκεται το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Παύλου Παλαιοκαμαρίζης που είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Κίσαβο. Η μονή είναι πολύ φιλόξενη και το χαρακτηριστικό της είναι η πολυεθνική αδελ΄φοτητα αφού μονάζουν σε αυτό μοναχές πάνω από 15 διαφορετικές χώρες. Επίσης η μονή έχει δικής της παραγωγής τυροκομικά και καλλυντικά προιόντα.
 

Άλλες Μονές 


ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΗΦΗΣΙΑΣ 
Ιερά Μονή Εισοδείων Ωρωπού
Κοντά στο Μαρκόπουλο Ωρωπού πάνω σε μια πλαγιά με θέα τον Ευβοϊκό Κόλπο δεσπόζει η γυναικεία μονή των εισοδίων της Θεοτόκου. Η μονή είναι χτισμένη από το 1976 και μετά. Προσκυνήστε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της δεξιοκρατούσας του 16ου αιώνα και προσευχηθείτε στα αρκετά παρεκκλήσια. Μια συνάντηση με τη φιλόξενη αδελφότητα της μονής θα σας τονώσει στον αγώνα σας.





Ιερά Μονή Παρακλήτου Ακολουθώντας το δρόμο για τον Ωρωπό μετά τον κόμβο της Μαλακάσας θα συναντήσετε στα δεξιά σας την Ι. Μ. Παρακλήτου. Σήμα κατατεθέν τα κυπαρίσσια. Η μονή διατηρεί το τυπικό του Αγίου Όρους και έτσι είναι άβατη για γυναίκες. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους είδικά διαμορφωμένους χώρους που είναι ευπρόσδεκοι όλοι οι προσκυνητές. Η μονή έχει μια πολύ αξιόλογη βιβλιοθήκη οπου μπορεί κανείς να μελετήσει ενδιαφέροντα και σπάνια βιβλία. Η σύνδεση με τη Ρωσική εκκλησία είναι πολύ στενή και η μονή έχει αναλάβει την μετάφραση και έκδοση ρωσικών βιβλίων στα ελληνικά. Μια επίσκεψη θα σας βοηθήσει. Καλό είναι να ετοιμάσετε μια εκδρομή.

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Στον κόμβο της Μαλακάσας ακολουθείτε τη διαδρομή για το Μήλεσι Ωρωπού. Η τοποθεσία που βρίσκεται το μοναστήρι ξεχωρίζει από μακριά χάρη στην τεράστια ενεργειακή κεραία που υπάρχει στο λόφο του μοναστηριού αλλά και χάρη του υπερμεγέθους ναού που δεσπόζει. Στο μοναστήρι αυτό εκομήθει ο γέροντας Πορφύριος. Το μοναστήρι τότε ήταν αρκετά μικρότερο.Η αγάπη του κόσμου όμως στην μορφή του γέροντος το έφερε στη σημερινή του κατάσταση. Η μικρή γυναικεία αδελφότητα προσπαθεί με άοκνες προσπάθειες αλλα και την συμπαράσταση του κόσμου να βοηθήσει κάθε πονεμένο συνεχίζοντας το έργου του γέροντος.


Iερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπαρισσωτίσης και Αγίου Ιεροθέου
Η μονή γνωστότερη με το όνομα του Αγ. Ιεροθέου, διότι εκεί βρίσκετε ο τάφος του δεύτερου επισκόπου
Αθηνών, βρίσκεται 8 χλμ μακριά από τα Μέγαρα στη Β.Α πλευρά των Γερανίων. Η προσέγγισή της είναι εύκολη μέσα από τα Μέγαρα ακόμα και για πούλμαν. 
Με την πρώτη ματιά αντικρίζει κανείς ένα μείγμα παλαιοτέρων και νεοτέρων κτισμάτων αφού η μονή είχε εγκαταληφθεί για 100 περίπου χρόνια. Το καθολικό της μονής δείγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 11ου αιώνα με όμορφες αγιογραφίες, αρκετά μαυρισμένες είναι το σημείο αναφοράς. Προσκυνήστε τα λείψανα του Αγίου Ιεροθέου προσευχηθείτε και απολαύστε την ηρεμία που προσφέρει ο χώρος.
Στα νότια του καθολικού υπάρχει μικρή υπόγεια διαδρομή που οδηγεί στον τάφο του Αγίου. Μια μικρή συζήτηση με τις πάντα φιλόξενες αδελφές της μονής, συνοδευόμενη με το παραδοσιακό λουκουμάκι και καφέ θα σας αποκαλύψει τόσο την ιστορία της μονής όσο και τον δρόμο της πνευματικής ζωής.
Τολμήστε μια εκδρομή μέχρι εκεί για πνευματική ανατροφοδότηση. 










Ιερά Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης
Η μονή  παναγίας Γαλακτοτροφούσης είναι μια σχετικά νέα μονή στον κάμπο των Μεγάρων στο δρόμο για το Αλεποχώρι. Η ανδρική αδελφότητα της μονής πάντα φιλόξενη, βοηθά κάθε επισκέπτη μέσα από τον πνευματικό λόγο της. Ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα με την Παναγία να θηλάζει τον Ιησού, και σε αυτήν οφείλετε και το όνομα της μονής. Η εύκολη πρόσβαση στη μονή είναι το πλεονέκτημα για μια εκδρομή με πνευματικό ενδιαφέρον.

Ιερα μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μακρυνού
Για να επισκεφθεί κανείς τη μονή υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ευκολότερος είναι να φτάσει κανείς μέσα στο Αλεποχώρι και μετά να ανηφορήσει για το μοναστήρι. Αν είναι κανείς στα Μέγαρα μπορεί να ακολουθήσει και την αρκετά δυσκολότερη, λόγω στροφών διαδρομή, αλλά πολύ καλύτερη σε φυσικό κάλος. Φτάνοντας στη μονή εντυπωσιάζει ο νέος ναός και η θέση της μονής με θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Η πολυάριθμη γυναικεία αδελφότητα θα σας φιλοξενήσει και θα σας ξεκουράσει στο μοναστήρι που ευλαβούνται πολύ οι Μεγαρείς λόγω της εντονης παρουσίας του αγίου Ιωάννου με πλήθος θαυμάτων  εδώ και τρείς αιώνες παρουσίας στην περιοχή. Προσκυνήστε, προσευχηθείτε και μάθετε για την μονή. Μια εκδρομή μέχρι εκεί είναι πολύτιμη.


 

Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεποικόου
Η άφιξη στη μονή είναι πολύ εύκολη αφού βρίσκεται λίγο έξω από την Μάνδρα σ' ένα μικρό λόφο μέσα σε μικρό δάσος. Πρόκυτε για νέα γυναικεία μονή με μεγάλο πνευματικό έργο. Μια επίσκεψη θα σας βοηθήσει στον πνευματικό σας αγώνα.
 

Ιερα Μονή Οσίου Μελετίου Οινόης
Φτάνοντας κανείς στην Οινόη από την παλιά Ε.Ο. Αθηνών-Θηβών μπορεί πολύ εύκολα να επισκεφθεί και να προσκυνήσει στην Ι. Μ. Οσίου Μελετίου στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Στη μονή βρίσκεται ο τάφος του οσίου που ίδρυσε το μοναστήρι το 12 αιώνα. Το μοναστήρι σήμερα είναι ένα σύμπλεγμα  βυζαντινών και νεοτέρων κτηρίων που δένουν αρμονικά. Θαυμάστε το καθολικό και προσκυνήστε και στο κρυφό παρεκκλήσι εντός του καθολικού. Η γυναικεία αδελφότητα διακονεί τη μονή συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοσή της. Παλαιότερα η μονή είχε πολλά παραλαύρια, δηλαδή, μικρά εκκλησάκια ή σκήτες που μόναζαν κάποιοι από τους εκατοντάδες μοναχούς την εποχή του αγίου. Σήμερα σώζονται ελάχιστα που με λίγη προσοχή θα τα δείτε. Μια εκδρομή στη μονή θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε και άλλα ενδιαφέροντα για σας θέματα. Μια επίσκεψη θα σας πείσει.








παραλαύριο Αγ. Δημητρίου πλησίον της μονής

Ιερά Μονή Νηπίων
Στην ίδια περιοχή και σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου βρίσκεται η Ι.Μ.Νηπίων. Κτισμένη την δεκαετία του '80 είναι αφιερωμένη στα νήπια που σφαγιάστικαν από των Ηρώδη. Η γυναικεία αδελφότητα φιλόξενη πάντα πρόθυμη να αναπαύσει κάθε πονεμένο. Μια επίσκεψη θα σας ωφελίσει στον αγώνα σας.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης


Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου
 

 
ΠΑΡΝΗΘΑ

Ιερά Μονή Κλειστών Στη δυτική πλευρά της Πάρνηθας λίγο πάνω από τη Φυλή βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών. Το πότε χτίστηκε η μονή δεν είναι ακριβώς χρονολογημένο αλλά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του καθολικού συμπερένουμε ότι είναι του 16ου προς 17ου αιώνα. Προσκυνήστε στο καθολικό την εικόνα της Θεοτόκου, θαυμάστε το σημείο που βρέθηκε η εικόνα απέναντι από την μονή μέσα στη χαράδρα και πάρτε το παραδοσιακό λουκουμάκι που προσφέρουν οι μοναχές. Ο δρόμος είναι πολύ καλός. Θα παρκάρετε στο χώρο που έχει ετοιμαστεί για το λόγο αυτό και θα ανηφορήσετε με τα πόδια μεχρι την είσοδο αντιλαμβανόμενοι την ησυχία του χώρου.







ΥΜΗΤΤΟΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΒΥΡΩΝΟΣ ΚΑΙ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ιερά Μονή Εισοδείων Θεοτόκου
Ιερά Μονή Αναλήψεως
Ιερά Μονή  Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Καρέα
Ιερά Μονή  Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Καισαριανής
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κουταλά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget