Αίγινα

    Φίλοι των εκδρομών όπως είναι ευρέως γνωστό η Ελλάδα έχει πολλούς και όμορφους προορισμούς ακόμα και πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα. Ένας τέτοιος προορισμός που το 1829 ήταν για έξι μήνες πρωτεύουσα της χώρας είναι και η Αίγινα. Ένας προορισμός στο μέσον περίπου του Σαρωνικού Κόλπου με μακραίωνη ιστορία. Εδώ μάλιστα κόπηκαν και τα πρώτα νομίσματα (7οςπΧ αιώνας) και από εδώ ξεκίνησε η νομισματική οικονομία περίπου με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα. Πέρα από αυτό το γεγονός όμως η Αίγινα είναι γνωστή για άλλους λόγους. Ο σπουδαιότερος από αυτούς είναι το προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο, τον επίσκοπο Πενταπόλεως που ήρθε και μόνασε στο νησί και έγινε ο Άγιος του 20ου αιώνα. Σήμερα ένας ναός μεγάλων διαστάσεων φυλάσσει το άγιο λείψανο.
     Για να μπορέσει όμως κανείς να φτάσει στην Αίγινα δεν έχει παρά να πάει μέχρι τον Πειραιά και από εκεί είτε με ταχύπλοο είτε με συμβατικό πλοίο που κάνει 1 ώρα να βρεθεί στο όμορφο νησί. Μπορεί να ήταν πρωτεύουσα για λίγο όμως μια αίγλη την έχει. Όμορφα αρχοντικά στη προκυμαία αλλά και στο εσωτερικό της πόλης αλλά και μια προσεγμένη ρυμοτομία το μαρτυρούν. Περπατήστε στα δρομάκια της πόλης προσκυνήστε τόσο στο ναό των Είσοδίων όσο και στον μητροπολιτικό ναό που υπάρχει και ο θρόνος του Καποδίστρια. Προσέξτε το κτήριο που στεγάστηκε το πρώτο κυβερνείο της χώρας και παρατηρήστε τον πύργο του Μάρκελου ένα ενετικό κτίσμα του 17ου αιώνα που την περίοδο του 1828 στέγαζε και το ταμείο του ελληνικού κράτους. Λίγο έξω βρίσκονται οι παλιές φυλακές που είχαν μετατραπεί σε κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων πριν μεταφερθούν στις νέες εγκαταστάσεις τους.    Πολύ κοντά στη πόλη βρίσκετε και ο περίεργος ναός χωρίς στέγη της Φανερωμένης που από κάτω του κρύβει κατακόμβες. Για να τις πετύχετε ανοικτές είναι δύσκολο και καλό θα είναι αν ενδιαφέρεστε να αναζητήσετε από την μητρόπολη να σας υποδείξει τον άνθρωπο που θα σας εξυπηρετήσει. Καλό θα είναι να επισκεφθείτε και την παλαιότερη μονή του νησιού την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Η μονή είναι κτίσμα του 1601 με σπουδαία ιστορία και όμορφη θέα κατά την διαδρομή. Ένα σημαντικό σημείο της μονής είναι ο πύργος που την προστάτευε με τα χαρακτηριστικά της εποχής να έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτα. Μια ακόμα σημαντική μονή είναι αυτή της αγίας Αικατερίνης που βρίσκετε στην αρχή του δρόμου για την μονή της Αγίας Τριάδος το μοναστήρι που μόνασε ο Άγιος Νεκτάριος. Καλό είναι να πάτε πρώτα στην παλαιά μονή και μετά να κατηφορίσετε προς την μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου που φυλάσσετε το σώμα του. Πίσω από την μονή ξεκινά ο “Μυστράς της Αίγινας” μια βυζαντινή καστροπολιτεία με πολλά εκκλησάκια διάσπαρτα που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.
   Η Αίγινα όπως έχει προαναφερθεί έχει μακραίωνη ιστορία. Δεν περιορίζεται μόνο στα βυζαντινά χρόνια. Αδιάψευστος μάρτυρας ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το λιμάνι όσο και ο Ναός της Αφαίας. Προς τα βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται ο πολύ καλά διατηρημένος ναός της Αφαίας με την λίγο περίεργη ιστορία αφού δεν είναι αφιερωμένος σε κάποια από τις γνωστές θεότητες της αρχαιότητας αλλά στην μικρή θεότητα Αφαία. Τόσο ο ναός όσο και ο περιβάλλον χώρος εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να τον κρατήσουν εκεί.
Όσο όμως και να συμβεί αυτό καλό είναι να επισκεφθείτε και άλλα σημεία του νησιού. Οι φίλοι της πεζοπορίας μπορούν να ανέβουν μέχρι το Ελλάνιο όρος και το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα αλλά και τα θεμέλια του ναού του Ελλάνιου Δία και να θαυμάσουν από ψηλά όχι μόνο το νησί αλλά και τα γύρω νησιά όπως το Αγκίστρι και την Μόνη. Αν πάλι σας αρέσουν τα θαλασσινά μπάνια τότε μπορείτε να κολυμπήσετε τόσο στην Πέρδικα και στην Αγία Μαρίνα όσο και στον Μαραθώνα και την Σουβάλλα αλλά και την Βάγια όλες με πλήρη τουριστική υποδομή. Αν πάλι σας αρέσουν πιο ήρεμες καταστάσεις μπορείτε να πάτε στις Πόρτες.
   Η Αίγινα βέβαια δεν είναι μόνο αυτά. Κρύβει πολλές ομορφιές που καλούν με τον τρόπο τους τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει. Κάποτε στην Αίγινα καλλιεργούνταν αρκετά προϊόντα. Σήμερα σήμα κατατεθέν δεν είναι άλλο από το Αιγινήτικο φιστίκι. Όπως λοιπόν υπάρχουν καλά κρυμμένες ομορφιές του νησιού έτσι υπάρχουν και κρυμμένες γεύσεις φιστικιού. Ανακαλύψτε λοιπόν τις μοναδικές αυτές γεύσεις του μέσα από τα προσφερόμενα εδέσματα και “φυλακίστε για πάντα τη γεύση της Αίγινας”.

Μονή Χρυσολεόντισσας
πύργος μονής

Άγιος Νεκτάριος
 Αφαία

Μητρόπολη

πύργος Μάρκελου

κολώνα (αρχαιολογικός χώρος)
Ναός Εισοδίων


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget