Ηράκλειο

    Φίλοι των εκδρομών η επίσκεψη, η εκδρομή σε μια μεγάλη πόλη συνήθως δεν είναι στα άμεσα σχέδια μας. Υπάρχουν όμως πόλεις που παρά την έκτασή τους έχουν κάτι που μας ελκύει να τις επισκεφθούμε. Μια τέτοια πόλη είναι και το Ηράκλειο Κρήτης. Μια πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία που αξίζει κανείς να δει. Η άφιξη είναι πολύ εύκολη αφού καθημερινά δεκάδες πτήσεις καταφθάνουν στο αεροδρόμιο αλλά και ακτοπλοϊκά οι αφίξεις δεν είναι λίγες. Αυτό που δεσπόζει είναι το ενετικό φρούριο Κούλες στο λιμάνι αλλά και το κτήριο με τις καμάρες απέναντι από αυτό που ήταν τα νεώρια των ενετών ενώ τώρα είναι χώρος εκθέσεων. Εκεί μάλιστα έγιναν και τα γυρίσματα για την ταινία “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος”.
    Περπατώντας στην παλιά πόλη παρατηρήστε μέρος των ενετικών τειχών που την προφύλαξαν άλλες εποχές ενώ σήμερα είναι αυτά που δίνουν χρώμα στην πόλη. Το Ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου σε μεγάλο μέρος έχει πεζοδρομηθεί και έτσι είναι πιο εύκολη η περιπλάνηση στα δρομάκια που έχουν όμορφες γωνιές. Μικρά καφέ και διάφορα καταστήματα εστίασης περιμένουν να ικανοποιήσουν κάθε σαν απαίτηση από την βόλτα σας. Μην μείνετε όμως μόνο σε αυτά τα καταστήματα και δεν ανακαλύψετε μερικά από τα ομορφότερα κτήρια του Ηρακλείου. Επισκεφθείτε τη Λότζια κτίσμα του 1628 που την σημερινή μορφή του την πήρε αρχές 20ου αιώνα σε παλιότερα σχέδια όταν σώθηκε από την κατεδάφιση και σήμερα φιλοξενεί το δημαρχείο. Θαυμάστε την κρήνη Μοροζίνι με τα λιοντάρια, προσκυνήστε στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Μηνά και τον ναό του αγίου Τίτου. Για του φιλότεχνους, η βασιλική του αγίου Μάρκου φιλοξενεί τη δημοτική Πινακοθήκη. Το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου είναι έτοιμο να σας πληροφορήσει για την μακραίωνη ιστορία της πόλης και της Κρήτης γενικότερα. Η ανανεωμένη πλατεία Ελευθερίας και οι μικρότερες παρεμβάσεις στη πόλη δίνουν έναν άλλο αέρα. Η Χανιόπορτα, ο τάφος του Καζαντζάκη, η πλατεία Κοραή με την ενετική και οθωμανική κρήνη καθώς και τα πολλά νεοκλασικά κτήρια είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά σημεία που καλό είναι να δείτε.
      Για όσους θέλουν να δουν κάτι παραπάνω υπάρχουν πολλά να επιλέξει κανείς να δει. Δύο όμως είναι τα σημεία που δεν μπορούν αν περάσουν απαρατήρητα. Το ένα είναι το μινωικό παλάτι της Κνωσού. Μνημείο παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς που έλκει εκατομμύρια επισκέπτες είναι δύσκολο να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Η πρόσβαση σε αυτό πολύ εύκολη αφού ακόμα και με αστικό λεωφορείο μπορεί να φτάσει κανείς. Το Δεύτερο σημείο είναι για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό είναι στις Γούβες Ηρακλείου και δεν είναι άλλο από το μεγαλύτερο ενυδρείο στην Ελλάδα φιλοξενώντας κυρίως είδη της Μεσογείου, χελώνες, μέδουσες, ροφούς και πολλά ακόμα είδη μέχρι και καρχαρίες.
     Βεβαίως το Ηράκλειο έχει πολύ περισσότερα πράγματα να δείτε, να φωτογραφίσετε να γευθείτε από αυτά που προβάλλονται εδώ. Η πρόσβαση εύκολη και οικονομική, τολμήστε λοιπόν μια εκδρομή και απολαύστε τις ομορφιές από την πρωτεύουσα της Κρήτης!
Κούλες

νεώριο



πλατεία

κρήνη Μοροζίνι



ενυδρείο




Κνωσός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget