Άνω Μεσσηνία

 Διαβολίτσι, Μέλπεια, Ανδρομονάστηρο, Μαυρομμάτι
  Φίλοι των εκδρομών η Μεσσηνία είναι γνωστή για τα όμορφα τοπία της τις ιστορικές της πόλεις που επισκέπτονται οι εκδρομείς και την μεγάλη ελαιοπαραγωγή της. Υπάρχουν όμως και άλλες περιοχές λιγότερο γνωστές που έχουν πολλά να δώσουν στους εκδρομείς. Μία από αυτές τις περιοχές είναι και η Οιχαλία στα κεντρικά του νομού. Το μεγαλύτερο χωριό είναι ο Μελιγαλάς. Με το πρώτο άκουσμα της περιοχής μπορεί ο νους να πηγαίνει αλλού αλλά είναι μια περιοχή με πολλά ενδιαφέροντα σημεία που καλείται ο επισκέπτης να ανακαλύψει. Ένα από τα σημαντικότερα χωριά είναι το Διαβολίτσι μέχρι το 2010 έδρα του δήμου Ανδανίας. Ο πλούτος του χωριού φαίνεται στα πολλά πέτρινα σπίτια των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου τόσο κατά μήκος του κεντρικού δρόμου όσο και στους μέσα δρόμους.. Περπατήστε στο χωριό και ανακαλύψτε εκτός από τα σπίτια, τον παλιό όμορφο σιδηροδρομικό σταθμό, που όλο λέγεται ότι θα επαναλείτουργήσει στη διαδρομή Καλαμάτα - Διαβολίτσι για τουριστικούς σκοπούς διότι διέρχεται μέσα από πολύ όμορφα τοπία αλλά ακόμα δεν έχει γίνει πράξη. Προσκυνήστε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και αν είστε τυχεροί στην παλαιά ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Σε όσους αρέσει το περπάτημα μπορεί να φθάσουν μέχρι την πηγή με το όνομα Μάστενα. Αφήνοντας το Διαβολίτσι μπορεί κανείς να ακολουθήσει αρκετές διαδρομές όπως για την αγία Θεοδώρα στο χωριό Βάστα στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και αλλού. 
   Πριν όμως φθάσει κανείς σε αυτά τα τόσο ξακουστά σημεία μπορεί να ανακαλύψει όμορφα σημεία άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ο ναός  Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 740μΧ στο Αγριλόβουνο, πίσω από τον σημερινό ναό, είναι μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Αυτό όμως που είναι αξιόλογο είναι το χωριό Άνω Μέλπεια τόπος καταγωγής ηρώων της επανάστασης όπως του Μητροπέτροβα. Από το χωριό αυτό ξεκινούν μονοπάτια μέσα στο δάσος που καταλήγουν σε όμορφα σημεία με νερά, καταρράκτες και πλούσια παραποτάμια βλάστηση. Το ευκολότερο σε πρόσβαση είναι οι πηγές του Κουμπέ λίγο πίσω από το κοιμητήριο του χωριού. Μια έκταση που ειδικά την άνοιξη οργιάζει η βλάστηση και τα νερά δίνουν ήχο και δροσιά! 
   Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν διαδρομή προς το νότο προτείνουμε το Ανδρομονάστηρο. Μέσα από μια όμορφη διαδρομή λίγο έξω από το χωριό Πετράλωνα μέσα σε ένα σημείο που η ανθρώπινη επέμβαση δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το βυζαντινό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Κυρίου γνωστό και ως Ανδρομονάστηρο που για πάρα πολλά χρόνια ήταν κλειστό. Τα τελευταία χρόνια η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων το έχει αναστηλώσει και αποτελεί ένα κόσμημα για τη περιοχή όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά όλης της Πελοποννήσου. Οι πηγές που ξεπηδούν μέσα από τη μονή, το παρακείμενο ποτάμι και το μικρό παραμελημένο τοξωτό γεφύρι συνθέτουν ένα μοναδικά όμορφο τοπίο που ξεκουράζει τον επισκέπτη.  
   Κατά τη διαδρομή καλό είναι να κάνετε μια στάση στην Αρκαδική πύλη ένα αρχαιοελληνικό φρουριακό συγκρότημα που έλεγχε το πέρασμα από την Αρκαδία στη Μεσσηνία. Χαρακτηριστικό του οι τεράστιοι ογκόλιθοι και η ακουστική του στο κέντρο του κυκλικού κτίσματος. Αυτό το κτίσμα δεν ήταν αποκομμένο από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ιθώμης έναν από του μεγαλύτερους και καλύτερα αναδεδειγμένους της χώρας με  στάδιο, ναούς, βουλευτήριο, αγορά και πολλά ακόμα. Με αυτές τις διαδρομές μπορεί να σας άνοιξε η όρεξη. Προτείνουμε το Μαυρομάτι ως σημείο για φαγητό με την υπέροχη θέα στον αρχαιολογικό χώρο και την περίφημη πηγή με τα τρεχούμενα νερά που πηγάζουν κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου Ριγανά. Στη διαδρομή θα συναντήσετε και άλλα ενδιαφέροντα σημεία που ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας θα σας κάνουν να σταματήσετε και να τα ανακαλύψετε. Η πρόταση έγινε, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Τολμήστε το! 
Διαβολίτσι

αναμένοντας το τρένο!
Διαβολίτσι 
Διαβολίτσι 
Μέλπεια
Πηγές Κουμπέ
Πηγές Κουμπέ
Αρκαδική Πύλη

Ανδρομονάστηρο


Πηγές στο Μαυρομμάτι

Αρχαία Ιθώμη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget